Familien Fjeldstad Urban Gård

Vi har stort fokus på egen dyrking og vårt mål er å ha grønnsaker og bær som både vi og ungene elsker.

Familien Fjeldstad Urban Gård kombinerer urban dyrking og oppdrett av vaktel. Vaktel er små fugler som legger næringsrike egg og gir magert kjøtt. De er lette å holde i små rom, og de produserer lite avfall. Vi tilbyr rugeegg og vaktel for alle som vil starte sin egen vaktelgård. Vi jobber med å lage til en guide på hvordan du skaffer, fôrer, steller, og høster vaktel, samt hvordan du bruker eggene og kjøttet i matlaging.

Hos oss finner du som oftest poteter, gulerøtter, bjørnebær, blåbær, druer, epler, rips, stikkelsbær, erter, rabarbra, mais, reddik, gul- og rød-beter, gressløk, asparges m.m. Vi produserer primært til eget bruk og lager til noen godsaker som hjemmelaget saft m.m. som gis vekk som gaver.

Vi har stort fokus på egen dyrking og vårt mål er å ha grønnsaker og bær som både vi og ungene elsker.

quail eggs near green leaf plant
green and red oval fruits

Det var først på slutten av 2022 at vi startet for alvor med vaktler, og det har vi ikke har angret på et sekund.

De produsere stabilt cirka 30 egg om dagen, men varierer litt etter hvor stor etterspørsel vi har på oppdrett og rugeegg. En del av overskuddet er mulig å kjøpe etter avtale. Dette går med til å dekke kostnader knyttet opp mot drift og utstyr. Vi har en liten gruppe på cirka 40 vaktler som primært produserer egg til enhver tid, men kan i perioder ha opptil 100 vaktler. De holder oss med godt selskap og Luna (vår hund) passer godt på de. De får til enhver tid tilgang til vann og godt med mat og grønt fra egen hage.

Vaktelegg er sunt og godt! De gir oss små, vakre og fascinerende egg med fyldig og god smak. Ca 1/5 av størrelsen av vanlige hønseegg.

Vakteleggene har samme bruksområde som vanlige hønseegg, men de er kanskje ekstra spennende for unger i alle aldre. Kokte og skrelte egg er topp som snack og lett å ta med seg på tur eller ha klar i kjøleskapet som en kjapp frokost.

Inneholder mer næring: Dobbelt så mye vitamin A og B2, mer B12, Fem ganger så mye jern og kalsium, Uvanlig stor mengde umettet fett, omega 3 og 6 – Har ikke det ”dårlige” kolesterolet (LDL), men er svært rik på det gode (HDL)

Mange egg allergikere kan spise vakteleggVaktelegg er allsidige og kan brukes i ulike oppskrifter for å tilføre smak og ernæring. Her er noen spennende oppskrifter du kan prøve:

  • Klassisk egg-og-bacon frokost: Stek vaktelegg sammen med sprøstekt bacon. Server med ristet brød og en frisk salat ved siden av.
  • Vaktelegg-sandwich: Kok vaktelegg til de er hardkokte, og lag en deilig sandwich med skiver av avokado, tomat, salat og rødløk. Top det hele med sennepsmajones og kvernet pepper.
  • Vaktelegg-salat: Kutt hardkokte vaktelegg i båter og legg dem over en seng av grønn salat. Tilsett cherrytomater, agurk og sprøstekt bacon. Topp det hele med en enkel vinaigrette laget av olivenolje, eddik og Dijon sennep.
  • Vaktelegg-muffins: Bland sammen vaktelegg, melk, finhakket vårløk, revet ost og salt og pepper. Hell blandingen i muffinsformer og stek i ovnen til de er gyldne og gjennomstekte. Disse muffinsene er perfekte som en rask og smakfull snacks.
  • Vaktelegg-curry: Lag en krydret currysaus med ingredienser som løk, hvitløk, ingefær, tomater, kokosmelk og krydder som garam masala og gurkemeie. Tilsett hardkokte vaktelegg og server med ris eller naan brød.
  • Vaktelegg-marinert i soyasaus: Bland sammen soyasaus, sesamolje, finhakket hvitløk og revet ingefær. Kok vaktelegg til de er hardkokte, avkjøl dem og mariner dem deretter i soyasausblandingen i noen timer. Server som en smakfull snack eller som en del av en asiatisk-inspirert tallerken.

Disse oppskriftene er bare noen få eksempler på de mange mulighetene for å bruke vaktelegg i matlagingen. Prøv deg frem og eksperimenter med forskjellige smaker og ingredienser for å lage dine egne unike retter med vaktelegg. Bon appétit!