Familien Fjeldstad Urban Gård

Vi har stort fokus på egen dyrking og vårt mål er å ha grønnsaker og bær som både vi og ungene elsker.

Her har vi som oftest poteter, gulerøtter, bjørnebær, blåbær, druer, epler, rips, stikkelsbær, erter, rabarbra, mais, reddik, gul- og rød-beter, gressløk, asparges m.m.

Masse til eget bruk og noen godsaker som hjemmelaget saft m.m. som gies vekk som gaver.

På slutten av året 2022 startet vi for alvor med vaktler som vi ikke har angret på et sekund.

De har begynt å produsere mange egg og vi får stabilt cirka 30 egg om dagen. Det betyr at vi får en del overskudd som alle lokale har mulighet til å kjøpe til en rimelig pris. Dette går med til å dekke kostnader knyttet opp mot drift og utstyr. Vi har en veldig liten gruppe med cirka 40 vaktler som holder oss med selskap og Luna (vår hund) som passer på de. De får kun de beste råvarene og grønt fra egen hage.

Vaktelegg er sunt og godt! De gir oss små, vakre og fascinerende egg med fyldig og god smak. Ca 1/5 av størrelsen av vanlige hønseegg.

Vakteleggene har samme bruksområde som vanlige hønseegg, men de er kanskje ekstra spennende for unger i alle aldre. Kokte og skrelte egg er topp som snack og lett å ta med seg på tur eller ha klar i kjøleskapet som en kjapp frokost.

Inneholder mer næring: Dobbelt så mye vitamin A og B2, mer B12, Fem ganger så mye jern og kalsium, Uvanlig stor mengde umettet fett, omega 3 og 6 – Har ikke det ”dårlige” kolesterolet (LDL), men er svært rik på det gode (HDL)

Mange egg allergikere kan spise vakteleggVaktelegg er allsidige og kan brukes i ulike oppskrifter for å tilføre smak og ernæring. Her er noen spennende oppskrifter du kan prøve:

  • Klassisk egg-og-bacon frokost: Stek vaktelegg sammen med sprøstekt bacon. Server med ristet brød og en frisk salat ved siden av.
  • Vaktelegg-sandwich: Kok vaktelegg til de er hardkokte, og lag en deilig sandwich med skiver av avokado, tomat, salat og rødløk. Top det hele med sennepsmajones og kvernet pepper.
  • Vaktelegg-salat: Kutt hardkokte vaktelegg i båter og legg dem over en seng av grønn salat. Tilsett cherrytomater, agurk og sprøstekt bacon. Topp det hele med en enkel vinaigrette laget av olivenolje, eddik og Dijon sennep.
  • Vaktelegg-muffins: Bland sammen vaktelegg, melk, finhakket vårløk, revet ost og salt og pepper. Hell blandingen i muffinsformer og stek i ovnen til de er gyldne og gjennomstekte. Disse muffinsene er perfekte som en rask og smakfull snacks.
  • Vaktelegg-curry: Lag en krydret currysaus med ingredienser som løk, hvitløk, ingefær, tomater, kokosmelk og krydder som garam masala og gurkemeie. Tilsett hardkokte vaktelegg og server med ris eller naan brød.
  • Vaktelegg-marinert i soyasaus: Bland sammen soyasaus, sesamolje, finhakket hvitløk og revet ingefær. Kok vaktelegg til de er hardkokte, avkjøl dem og mariner dem deretter i soyasausblandingen i noen timer. Server som en smakfull snack eller som en del av en asiatisk-inspirert tallerken.

Disse oppskriftene er bare noen få eksempler på de mange mulighetene for å bruke vaktelegg i matlagingen. Prøv deg frem og eksperimenter med forskjellige smaker og ingredienser for å lage dine egne unike retter med vaktelegg. Bon appétit!


Sjekk ut våre