Oppskrifter med vaktelegg

Vi er så heldig å ha noen søte små vaktler som produserer en god del egg som må brukes 😄

Her tar vi for oss oppskrifter med vaktelegg, som vi mener du bør prøve.

Fordelen med vaktelegg er at de er sunn og gode! De gir oss små, vakre og fascinerende egg med fyldig og god smak. Ca 1/5 av størrelsen av vanlige hønseegg. Vakteleggene har samme bruksområde som vanlige hønseegg, men de er kanskje ekstra spennende for unger i alle aldre. Kokte og skrelte egg er topp som snack og lett å ta med seg på tur eller ha klar i kjøleskapet som en kjapp frokost.

Inneholder mer næring; Dobbelt så mye vitamin A og B2, mer B12, Fem ganger så mye jern og kalsium, Uvanlig stor mengde umettet fett, omega 3 og 6 – Har ikke det ”dårlige” kolesterolet (LDL), men er svært rik på det gode (HDL) .

Mange egg allergikere kan spise vaktelegg.


pexels photo 4198020
Pølsebrød / burgerbrød / baguett brød

En enkel oppskrift for gode luftige brød

Når det kommer til brød, er det få ting som kan måle seg med den himmelske duften og smaken av ferskt, deilig brød. Enten det er grovt eller lyst, rundt eller langt, er brød en uunnværlig del av mange kulturer og matlagingstradisjoner over hele verden.

Enten du liker å nyte en skive nystekt brød med smør og syltetøy til frokost, eller bruke det som en base for smørbrød eller panini til lunsj, er variasjonen og mulighetene uendelige. Fra det rustikke landbrødet til de myke brioche-bollene, er det et brød for enhver smak og anledning.

En tur til bakeriet eller å bake ditt eget brød kan være en liten glede i hverdagen. Den knasende skorpen, den luftige konsistensen, og den enestående smaken gjør det til en fryd for sansene. Og ikke glem duften som fyller huset mens brødet steker i ovnen – det er nesten som magi.

Uansett om du foretrekker brød med frø, nøtter, eller krydder, er det ingen tvil om at brødet er og vil fortsette å være en viktig del av kostholdet vårt. Så neste gang du skjærer deg en skive, ta et øyeblikk og nyt smaken av dette fantastiske næringsmiddelet som har gledet mennesker i århundrer.

Ingredienser:

  • 500 g hvetemel
  • 2 ts tørrgjær
  • 1,5 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ss smør, smeltet
  • 2,5 dl lunkent vann
  • 5 vaktelegg

Fremgangsmåte:

  1. Bland sammen hvetemel, tørrgjær, sukker og salt i en bakebolle.
  2. Smelt smør og bland sammen med lunkent vann. Tilsett eggene og visp til en jevn masse.
  3. Hell dette sammen med det tørre og kjør i kjøkkenmaskinen med eltekrok i 10 minutter til det blir en helt jevn masse
  4. Dekk bakebollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve på et lunt sted i ca. 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
  5. Del deigen opp i 12 like store biter.
  6. Form hvert stykke deig til en ønsket form og legg dem på et bakebrett dekket med bakepapir.
  7. Dekk pølsebrødene med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle, og la dem heve i ca. 30 minutter.
  8. Stek på 200 grader varmluft i 10 minutter.
  • Tips: Pensle brødene med sammenvispet egg for en fin glans, men det er ikke nødvendig.
  • Avkjøl pølsebrødene på en rist.

pexels photo 9884561
Karamellpudding

En mektig og god karamellpudding

Karamellpudding blir aldri det samme uten bruk av vaktelegg 🤤 Denne oppskriften må du bare prøve og det er ikke uten grunn.

En deilig og klassisk dessert som er elsket over hele verden. Denne mektige og gode karamellpuddingen er laget med omsorg og kjærlighet, perfekt for å tilfredsstille din søte tann.

Denne karamellpuddingen kan nytes alene eller med en porsjon av frisk pisket krem eller en håndfull bær på toppen for en ekstra friskhet.

Så neste gang du har lyst på noe søtt og deilig, hvorfor ikke prøve denne mektige og gode karamellpuddingen? Den er sikker på å bli en favoritt blant venner og familie. Gled deg over hver bit og la deg friste av den rike karamellsausen som vekker smaksløkene til live.

Ingredienser:

  • 2 dl sukker til karamell
  • 6 dl melk
  • 3 dl kremfløte
  • 5 ss sukker
  • 48 stk. vaktelegg
  • 1 stk. vaniljestang eller vaniljesukker

Fremgangsmåte:

  1. Smelt sukker i en kjele på svak varme. Øk varmen når sukkeret har smeltet, slik at du får en jevn brun farge. Rør rundt, og se til at det ikke brenner seg.
  2. Hell i karamellen, og vend litt på formen så det dekker hele bunnen. Bruk grytekluter og vær forsiktig når du glaserer formen. Karamellen har svært høy temperatur, ca. 170 °C.  For å få bort rester av karamell i kjelen kan du koke ut kjelen med litt vann. Sett gjerne sleiven oppi.
  3. Del vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frøene og den hele vaniljestangen i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl blandingen litt.
  4. Visp eggene sammen i en bolle og spe med melkeblandingen.
  5. Sil blandingen over i formen.
  6. Sett formen i en langpanne og hell kokende vann i pannen til 1/3 opp på formen. Sett langpannen inn i en forvarmet ovn på nederste rille. Stek karamellpuddingen på 120 °C i ca. 2 timer til den er stiv. 
  7. Steketiden kan variere litt fra gang til gang. Bruk baksiden av en fuktet skje til å kjenne etter om karamellpuddingen er ferdig. Den skal være fast, men allikevel gi litt etter. Avkjøl den i formen til neste dag.

sliced bread and stainless steel knife on top of brown wooden chopping board
Hverdagsbrød

Så enkelt og så godt med speilegg fra vaktelegg

Hverdagsbrød er en klassisk favoritt blant mange. Det er et allsidig brød som passer til forskjellige måltider og anledninger. Med sin enkle og rustikke smak, er det perfekt både til frokost, lunsj eller som en del av middagen.

Dette brødet er kjent for sin myke kjerne og sprø skorpe. Det er laget med gode ingredienser som mel, vann, gjær og salt. En av de beste tingene med hverdagsbrød er at det kan tilpasses etter din egen smak og preferanser. Du kan legge til frø, nøtter eller krydder for å gi det en ekstra smak eller tekstur.

Enten du liker å smøre på smør eller syltetøy, lage deilige smørbrød eller bare nyte brødet alene, vil hverdagsbrød alltid være en pålitelig og velsmakende følgesvenn. Nyt et stykke hverdagsbrød til frokost eller server det til dine gjester på neste middagsselskap. Uansett hvordan du velger å nyte det, er hverdagsbrød en pålitelig og klassisk favoritt som aldri går av moten.

Ingredienser:

  • 500 gram hvetemel
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 450 ml lunkent vann

Tips:

  • Tilsett 1 ts honning eller sirup, eventuelt erstatt noe av vannet med rødvin.
  • Du kan også erstatte noe av melet med grovere mel.

Fremgangsmåte:

  1. Bland sammen hvetemel, tørrgjær og salt i en stor bakebolle.
  2. Tilsett lunkent vann og rør rundt til du har en masse.
  3. La stå i 8 – 12 timer med lokk
  4. Sett ovnen på 250 grader og sett formen/gryten inni i 1 time
  5. Samtidig rører du litt rundt i deigen med en slikkepott eller tilsvarende og la stå i 1 time
  6. Ta deigen ut av bollen og plasser den oppi formen/gryten og la den stå i ovnen i 30 minutter
  7. Brødet skal nå har fått en gyldenbrun skorpe og låter hul når du banker på undersiden av brødet.
  8. La brødet avkjøle seg på en rist før du skjærer det i skiver.

Nyt ditt hjemmelagede brød!


pink petaled flower near white ceramic plate
Belgiske vafler

Autentisk smak av Belgia

Belgiske vafler er en deilig og populær godbit som du bør prøve å lage med dine vaktelegg. Disse fluffy og luftige vaflene er en favoritt blant mange, og gir en autentisk smak av Belgia rett hjemme hos deg.

For å lage belgiske vafler trenger du noen enkle ingredienser som du sannsynligvis allerede har i kjøkkenskapet. Du trenger hvetemel, sukker, bakepulver, salt, melk, smør, vaniljesukker og selvfølgelig vaktelegg.

Ingredienser:

  • 150 g smør
  • 30 vaktelegg
  • 250 g sukker
  • 0,5 ts bakepulver
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • 1,5 dl melk
  • 300 g hvetemel

Fremgangsmåte:

  1. Start med å smelt smøret.
  2. Pisk så egg og sukker luftig.
  3. Når det er gjort er det å tilsette bakepulver og vaniljesukker, etterfulgt av smør
  4. Ha så i melk og til slutt melet.

Husk å ikke rør mer i deigen enn nødvendig for å få alt blandet. Det skal bli en nokså tykk deig!

Tips:

  • Stek vafler i belgisk vaffeljern som er penslet med smør eller sprayet

Når røren er klar, varm opp vaffeljernet og hell deretter litt av røren i midten av jernet. Lukk vaffeljernet og la det steke i noen minutter til vaflene er gylne og sprø.

Server de ferske belgiske vaflene med det du liker best – lønnesirup, bær, pisket krem eller brunost. Du kan også prøve å tilføye litt ekstra smak ved å tilsette sjokoladebiter, blåbær eller kanel i røren.

Uansett hvordan du velger å spise dem, er belgiske vafler en ekte delikatesse som vil imponere familie og venner. Så neste gang du har lyst på noe søtt og dekadent, lag dine egne belgiske vafler med vaktelegg – du vil ikke angre!

Det er en god idé å fryse ned vaflene hvis du har plass i fryseren. Når du er klar til å nyte ferske og deilige vafler, kan du tine de direkte i vaffeljernet. Resultatet vil overraske deg. Dette er en praktisk måte å ha hjemmelagde vafler tilgjengelig når som helst uten å måtte lage alt fra bunnen av hver gang. Nyt deilige vafler når som helst!


salmon with greens and quail eggs on banquet table
Takk for at du tok turen innom 🙂

Følg med for flere oppskrifter med vaktelegg